Sverige har i dagarna fått en ny Digitaliseringsstrategi för åren 2025–2030. Strategin är framtagen på uppdrag av regeringen och syftar till att klargöra hur Sverige som nation skall tacka digitalisering ur lite olika perspektiv. Omkring oss har analyserat rapporten och tagit ut de delar som rör säkerhet.

Det skall tilläggas att Sverige redan har en ny nationella strategi för cybersäkerhet som publicerades tidigare under året och denna tillsammans med flertalet verksamheter (såsom Cybercampus, NCC-SE, RISE(Cybernoden)) får bära att stort ansvar för att cybersäkerhet införlivas i civilsamhället.

Sveriges digitaliseringsstrategi för åren 2025–2030 fokuserar på att stärka samhällets digitala resiliens, innovation och kompetensutveckling, samtidigt som den adresserar utmaningar kopplade till cybersäkerhet, regelverk och infrastruktur. Strategin kompletterar den nationella cybersäkerhetsstrategin 2025–2029 och den utrikespolitiska strategin för digitala frågor, vilka båda betonar Sveriges behov av att leda i den globala digitala omställningen.

Cybersäkerhet och kompetensutveckling
Den snabba digitaliseringen har skapat både möjligheter och risker, där bristen på cybersäkerhetsexperter och allmän kompetens inom området är ett centralt problem. Cybercampus Sverige spelar en nyckelroll genom att synliggöra och utveckla utbildningar för att täcka dessa behov.

Strategin lyfter fram tre kompetensnivåer som samtliga behöver stärkas:

Baskompetens (grundläggande digital förmåga),

Breddkompetens (avancerad teknisk kunskap),

Spetskompetens (specialistexpertis inom AI, programmering och cybersäkerhet).

Strategiska horisontella mål som tas upp är:  

  • AI och ny teknik: I Sverige ska AI och framväxande tekniker användas och utvecklas för att driva samhällsnytta, hållbar utveckling, konkurrenskraft och innovation.
  • Data: Sverige ska ha en robust och säker nationell datainfrastruktur som möjliggör standardiserad, effektiv och hållbar delning och användning av data där den personliga integriteten värnas.
  • Säkerhet: Sverige ska ha hög digital motståndskraft och tillförlitlighet för att användare och tjänster ska vara säkra och information ska vara säker.

Regelverk och innovation
EU:s komplexa regelverk inom AI, data och cybersäkerhet (t.ex. AI-förordningen och Cyberresiliensförordningen) riskerar att hämma innovation och nyföretagande, särskilt om kunskapen om regelverken är otillräcklig. Strategin understryker vikten av att balansera etiska AI-aspekter med flexibilitet för att inte hindra teknisk utveckling. Sverige behöver anpassa sin lagstiftning och öka samarbetet mellan offentliga och privata aktörer för att säkerställa att EU inte hamnar på efterkälken i den globala techkonkurrensen.

Digitalisering i offentlig förvaltning
En datadriven offentlig sektor är avgörande för innovation och effektivitet. Strategin betonar behovet av att modernisera regelverk, stärka cybersäkerheten och utveckla AI-baserade verktyg för bättre beslutsfattande. Målet är att skapa en enad digital infrastruktur med gemensamma standarder och hög säkerhet, vilket understöds av initiativ som Infosäkkollen och det nationella cybersäkerhetscentret vid Försvarets radioanstalt.

Robust digital infrastruktur
Strategin innehåller tydliga delmål för att säkerställa att digital infrastruktur och samhällsviktiga tjänster är redundanta, diversifierade och snabbt återställbara vid störningar. Detta kopplas till EU-direktiv som NIS2 (nät- och informationssäkerhet) och CER (kritiska infrastrukturer), vilka kräver ökad motståndskraft mot cyberhot och fysiska påfrestningar.

Sammanfattningsvis fokuserar strategin på att kombinera teknologisk framdrift med säker och hållbar utveckling, där samarbete, kompetens och anpassningsbar lagstiftning är nycklar till att positionera Sverige som en ledande digital nation.

Vad innebär detta?

Detta innebär att vi har en övergripande strategi kring hur Sverige som nation skall tackla behovet aveende digital kompetens och digitala tjänster samtidigt som man beaktar den snabba teknikutveckling och säkerhet. Tillsammans med den Nationella cybersäkerhetsstrategin så har Sverige och svenska verksamheter nu en riktlinje att förhålla sig till i arbetet. I den nationella strategin för cybersäkerhet finns också tydligt specificerat ansvarsfrågor kopplat till bolag som är verksamma som leverantörer inom IT-sektorn vilket jag tycker är mycket bra.

Ta gärna del av digitaliseringsstrategin via denna länk: Digitaliseringsstrategin 2025-2030 – Regeringen.se

Den nationella strategin för Cybersäkerhet finns här: En ny era av cybersäkerhet – Nationell strategi för cybersäkerhet 2025-2029 – Regeringen.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *