I juni 2022 avslöjade den nederländska underrättelsetjänsten ett försök från en rysk spion att ta sig in i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Spionen, som då misstänktes tillhöra den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, använde en falsk brasiliansk identitet och utgav sig för att vara praktikant vid domstolen.

Myndigheterna i Nederländerna lyckades dock avslöja och stoppa försöket innan personen hann få tillgång till känslig information.

Hösten 2023 var det dags igen – brottmålsdomstolen drabbades då av en omfattande cyberattack där hackare lyckades ta sig in i domstolens IT-system. Detta beskrevs vid tillfället som en avancerad och riktad cyberattack.

Vi spolar fram till idag, 1:a juli 2025 – och vi kan återigen läsa om att domstolen i Haag blivit utsatt för en ny cyberattack. Denna inträffade under förra veckans NATO-toppmöte. Enligt ett officiellt uttalande från ICC, har domstolen påbörjat en omfattande analys av attackens påverkan och vidtagit åtgärder för att mildra konsekvenserna.

Domstolen har inte avslöjat några detaljer om attackens natur eller om någon känslig information har komprometterats.

Detta är alltså andra gången på mindre än två år som ICC utsätts för en cyberattack.

Vad innebär detta?

Viktiga eller ”välkända” institutioner är givetvis stora måltavlor för antagonister. Inte allt för sällan genomförs dessa attacker av statligt sponsrade hotaktörer och syftet är ofta att skapa oro och misskreditera verksamheten. Olika samhällsviktiga verksamheter är väldigt utsatta för angrepp och man får ändå anta att ICC genomfört ett antal aktiviteter i syfte att stärka sitt cyberskydd med tanken på att domstolen är en måltavla. Trots detta lyckas alltså hackare ta sig in i IT-miljön, detta tyder på att förövarna har både god kompetens och tillgång till avancerad teknik.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *