Fejkade annonser på Facebook är inget nytt och trots att många användare rapporterar dessa så fortsätter problemet i ominskad omfattning. Ett exempel jag stötte på för några dagar sedan ser ut som nedan. Notera adressen www.aftAnbladet.se och att man försökt få det att se ut som USA- och utrikes”korren” Wolfgang Hansson skrivit artikeln. Författaren av detta blogginlägg tycker dock att det var synd att just denna produkt var fejk…den kunde ha behövts för beach 2029…

Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF) skriver på sin hemsida om en bedrägerikampanj på Facebook där annonser för AI-verktyg sprider skadliga trojaner (mjukvaror). Dessa annonser ser ut att komma från välkända AI-företag som Google och Canva, men de leder användare till skadliga webbplatser som infekterar datorer med trojaner. Trojanerna är utformade för att stjäla känslig information och kan orsaka betydande skador på användarnas system.
Trots upprepade anmälningar från användare har Facebooks annonsgranskare tillåtit många av dessa annonser att ligga kvar på plattformen. Detta har lett till en förstärkning av den redan existerande kritiken mot Facebook, för bristande säkerhetsåtgärder och ineffektiv hantering av skadliga annonser. SSF betonar vikten av att vara försiktig med att klicka på annonser på sociala medier och rekommenderar att användare undviker att ladda ner programvara från okända källor.
SSF har också gett några säkerhetsråd för att skydda sig mot dessa typer av bedrägerier. För det första bör användare alltid vara skeptiska till annonser som verkar för bra för att vara sanna. Man bör även använda uppdaterade antivirusprogram och mjukvarubrandväggar för att skydda sina system. Slutligen bör man regelbundet säkerhetskopiera sina data för att minimera skadorna om man skulle råka ut för en infektion som raderar information.
Denna bedrägerikampanj är ett exempel på hur cyberbrottslingar utnyttjar populära plattformar och aktuella trender för att lura användare. Genom att använda AI-verktyg som lockbete kan de nå en bred publik och öka sina chanser att lyckas med sina bedrägerier. Det är därför viktigt att vara medveten om dessa risker och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sig själv och sina data.
Vad innebär detta?
Detta är ytterligare ett exempel på hur AI kan användas i ”orena” syften, i detta fall inte med tekniska medel utan med att utnyttja vår nyfikenhet för ny teknik som kan underlätta i vardagen. Det är otroligt viktigt att vara vaksam och kritisk när man navigerar på sociala medier och andra onlineplattformar. Genom att följa SSF:s råd och vara medveten om de potentiella riskerna kan du minska risken för att bli offer för dessa typer av bedrägerier.
Lämna ett svar