Har tagit del av ett intressant blogginlägg från SRI (Scandinavian Recruitment Intelligence) kring ryska agenter och förändrat tillvägagångssätt vid rekrytering.

Under det pågående invasionskriget mot Ukraina har Ryssland ändrat sin rekryteringstaktik inom underrättelsedisciplinen HUMINT (Human Intelligence). Tidigare förlitade sig Ryssland på personliga kontakter och långvariga relationer mellan agent och källa. Idag sker rekryteringen i högre utsträckning på distans via sociala medier och appar som medger skyddad kommunikation. Detta ”tekniska” tillvägagångssätt möjliggör en större rekryteringspool och att dialoger kan till en större massa.

Ett nytt begrepp som har dykt upp under 2024 är förbrukningsagenter, även kallade engångsspioner. Dessa agenter används vid ett tillfälle för att genomföra en specifik aktivitet, vilket gör det svårare för säkerhetstjänster att upptäcka dem. Samarbetet är transaktionellt, det vill säga att man köper en ”engångstjänst”. Detta gör förstås att behovet av att bygga långvariga relationer mellan huvudman och insider inte längre finns på samma sätt som i en mer traditionell modell.

Omvärldens turbulens, inklusive pandemi, krig, politisk splittring, energikris och ökat terrorhot, påverkar individers mående och livssituation. Dessa faktorer skapar perfekta förutsättningar för antagonister att agera. Statistik från SRI:s årsbok om insiders visar att 8 av 10 bekräftade insiders agerat på uppdrag av en tredjepart när de blev avslöjade.

Förändringar i Rysslands underrättelsetaktik är en reaktion på västs agerande, inklusive utvisningar av misstänkta underrättelseofficerare och sanktioner mot ryska intressen. Denna utveckling understryker behovet av robusta kontraspionagestrategier anpassade för den digitala tidsåldern. Det proaktiva insiderpreventiva arbetet måste fungera och prioriteras för att utveckla och underhålla en positiv säkerhetskultur.

Vad innebär detta?

Detta kan givetvis få olika konsekvenser, några som syns och hörs och några som sker ”under ytan”. I kategorin ”syns och hörs” skulle man kan tänka sig olika former av sabotage och skadegörelse. Ta gärna del av The Guardians artikel kring hur Ryssland rektyterar online för olika sabotage-operationer i Europa.  

‘These people are disposable’: how Russia is using online recruits for a campaign of sabotage in Europe | Russia | The Guardian

Detta kan förstås också få andra konsekvenser som mer går att koppla till underrättelseverksamhet och spionage.

Källa: HUMINT, förbrukningsagenter och Rysslands förändrade modus: Har vi det vi behöver för att skydda oss?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *