Under det första kvartalet 2025 har cyberattacker globalt ökat markant, med verksamheter och organisationer som utsätts för allt mer frekventa och avancerade angrepp. En ny rapport från Check Point Research avslöjar att antalet cyberattacker mot företag globalt har stigit med 47 procent jämfört med samma period 2024. Sverige sticker ut med en ökning på hela 75 procent, vilket gör landet till ett av de mest drabbade i Europa och det mest utsatta i Norden.
Utbildningssektorn var globalt sett den hårdast drabbade sektorn under det första kvartalet 2025, där genomsnittet låg på 4484 attacker per vecka, en ökning med 73 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Myndigheter såg en uppgång på 51 procent, medan telekomsektorn noterade den största procentuella ökningen med hela 94 procent. Kombinationen av digitalisering och direktkontakt med allmänheten gör dessa sektorer inom kritisk infrastruktur till särskilt attraktiva mål för cyberkriminella.
Ransomware-attacker har också blivit allt vanligare. Rapporten visar en ökning med 126 procent jämfört med samma kvartal året innan. Nordamerika var den värst drabbade regionen med 62 procent av dessa attacker, medan Europa stod för 21 procent och landade på andra plats.
Vad innebär detta?
Detta förstärker fakta från flera olika rapporter under första delen av 2025, där en röd tråd också är ökningen av ransomware-angrepp specifikt. Jag kan bland annat nämna Telekom-giganten Verizon, som i sin rapport ”2025 Data Breach Investigations” analyserat över 12 000 bekräftade dataintrång och fann att Ransomware förekom i 44 % av incidenterna. Detta är en ökning från 33% förra året.
Detta förstärker också det faktum att verksamheter måste fortsätta stärka sitt skydd mot denna typ av angrepp, detta innefattar både skyddsfunktioner riktade mot externa antagonistiska hot (cyberhot) samt en beredskap och tydlig planering för att säkerställa verksamhetsns fortlevnad vid ett angrepp.
//Dan
Lämna ett svar